Dissemination

Refereed Journals 

V Goulas, PM Kourdoulas, M Theodorou, F Makris, JK Fellman, GA Manganaris. Comparative polyphenolic antioxidant profile and quality of traditional apple cultivars as affected by cold storage. International Journal of Food Science & Technology 2013 [Manuscript ID IJFST-2013-13966] 

‘Kathista’ and ‘Lortiko’ are regarded as traditional and highly appreciated apple cultivars in Cyprus, yet their postharvest performance and phytochemical content are largely unknown. Such fruit were examined for their qualitative traits, phenolic composition and antioxidant capacity after harvest or short, intermediate or extended cold storage and additional ripening at room temperature (RT), using ‘Gala’ as reference cultivar. Total phenolic content was dependent on cultivar and length of cold storage, while hydroxycinnamic acids were always at higher levels compared to total flavonols for all the examined cultivars. No clear trends regarding the influence of cold storage or RT maintenance on fruit antioxidant properties were evident. Overall, quality attributes and polyphenolic content of the traditional apple cultivars were comparable with ‘Gala’ at harvest; thus they can be considered a good source of nutraceuticals as summer apple cultivars. However, extended cold storage deteriorates fruit performance and antioxidant capacity, particularly in ‘Lortiko’ fruit.

International Conferences

V. Goulas, P. Kourdoulas, M. Theodorou, F. Makris, G.A. Manganaris. Qualitative properties, postharvest performance and bioactive content of Cypriot traditional apple cultivars. 2nd Symposium ‘Horticulture in Europe’, International Society for Horticultural Sciences, 1-5 June, Angers, France [poster presentation]

With the aim to enhance agrobiodiversity conservation and promotion of autochthonous fruit material grown in Cyprus, this study demonstrated the characterization of apple fruits from indigenous cultivars during their ripening after harvest or after removal cold storage. Fruit (Malus x domestica, cvs. ‘Kathista’, ‘Lortiko’) were harvested at commercial maturity stage, based on uniform fruit size and background color and were separated into 12 lots of 24 fruits. Such lots were analyzed after harvest or after removal from 1, 3 and 5 months of cold storage and additional ripening at room temperature for 1, 4 and 7 days, respectively, prior to be evaluated for their qualitative properties, phytochemical profile and antioxidant potency. ‘Kathista’ fruit appeared to exhibit a better shelf life compared to ‘Lortiko’ fruits. Indicatively, weight loss was 2.5%, 4.0%, 5.1% and 7.1% for ‘Kathista’ fruit and 3.2%, 5.8%, 7.1% and 10.4% for ‘Lortiko’ fruit allowed to ripen at room temperature for 7 days after 0 (harvest), 1, 3 and 5 weeks of cold storage, respectively. The quantitative losses were accompanied by qualitative deterioration, indicated by a substantial reduction of tissue firmness, particularly after extended low-temperature storage, thus significantly reducing fruit marketability. The classification of apple biophenols into phenolics, hydoxycinnamic acids and flavonols, indicated some differences based both on the cultivar and the storage regime considered. Fruit total antioxidant capacity, evaluated with the FRAP assay, showed that extended low-temperature storage may negatively affect also their antioxidant potency. With the aim this initiative to strengthen the competitiveness of local produce, this study is trying to shed some light in ‘forgotten’ Cypriot indigenous apple cultivars. The building of a database for postharvest performance, qualitative attributes, nutritional value and antioxidant potential of Cypriot apples stands as a challenging future perspective. For comparative purposes, such data need to be compared with the profile of well-known apple cultivars, grown under similar environmental conditions.

National Conferences

Π. Κουρδούλας, Φ. Μακρής, Μ. Θεοδώρου, B. Γούλας και Γ.Α. Μαγγανάρης. Ποιοτικά χαρακτηριστικά, φυτοχημικές ιδιότητες και μετασυλλεκτική συμπεριφορά παραδοσιακών Κυπριακών ποικιλιών μηλιάς (Malus domestica). 26Ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, Καλαμάτα, 15-18 Οκτωβρίου 2013. [προφορική παρουσίαση]

Οι ποικιλίες μηλιάς ‘Καθιστά’ και ‘Λόρτικο’ θεωρούνται ως γηγενείς Κυπριακές ποικιλίες μηλιάς και απολαμβάνουν υψηλής αναγνωρισιμότητας από το Κυπριακό καταναλωτικό κοινό και υψηλές τιμές πώλησης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τη μετασυλλεκτική τους συμπεριφορά και τις φυτοχημικές τους ιδιότητες. Με στόχο την ανάδειξη πιθανών ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των γηγενών ποικιλιών μηλιάς, η παρούσα εργασία είχε ως σκοπό την καταγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών, του φυτοχημικού προφίλ και της αντιοξειδωτικής ικανότητας ποικιλιών μηλιάς κατά την ωρίμανσή τους μετά τη συγκομιδή ή την ψυχρή συντήρησή τους. Για συγκριτικούς σκοπούς, χρησιμοποιήθηκαν επιπρόσθετα καρποί της ευρέως διαδεδομένης ποικιλίας ‘Gala’ (ποικιλία αναφοράς). Οι καρποί των τριών ποικιλιών συντηρήθηκαν σε ψυκτικούς θαλάμους (~0-2ºC) για 0, 1, 3 και 5 μήνες και στην συνέχεια διατηρούνταν σε θερμοκρασία δωματίου (20ºC) για 1, 4 και 7 ημέρες, αντίστοιχα. Για κάθε μεταχείριση συντήρησης, υπολογίστηκαν η απώλεια βάρους, η συνεκτικότητα της σάρκας, τα διαλυτά στερεά συστατικά (ΔΣΣ), η ογκομετρούμενη οξύτητα (ΟΟ) και τα ολικά φαινολικά συστατικά. Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκε η αποτίμηση της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας με τρεις διαφορετικές μεθόδους (DPPH, FRAP, δοκιμή φωσφομολυβδαινίου). Η ποικιλία ‘Gala’ χαρακτηριζόταν από μεγαλύτερη συνεκτικότητα σάρκας, υψηλότερη περιεκτικότητα σε ΔΣΣ και μικρότερη ΟΟ σε σύγκριση με τις Κυπριακές ποικιλίες για το σύνολο των μεταχειρίσεων συντήρησης που εφαρμόστηκαν. Η ποικιλία ‘Λόρτικο’ χαρακτηριζόταν από αυξημένα επίπεδα απώλειας βάρους και σημαντική μείωση της συνεκτικότητας της σάρκας, ειδικότερα μετά από 5 μήνες ψυχρή συντήρηση. Ως προς το φυτοχημικό προφίλ των εξεταζόμενων ποικιλιών, τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στα επίπεδα συγκέντρωσης των ολικών φαινολικών συστατικών, εξαρτώμενα από τη ποικιλία και τη μεταχείριση συντήρησης που εφαρμόστηκε, χωρίς ωστόσο να καταγραφεί συγκεκριμένη τάση. Τα υδροξυκιναμμωμικά οξέα ήταν πάντοτε σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις ολικές φλαβανόλες για όλες τις ποικιλίες και τις μεταχειρίσεις συντήρησης που εφαρμόστηκαν. Στην ποικιλία ‘Λόρτικο’ καταγράφηκε σημαντική μείωση της αντιοξειδωτικής ικανότητας ύστερα από 5 μήνες ψυχρής συντήρησης, διαπίστωση που μπορεί να συσχετιστεί με τη σημαντική ποιοτική υποβάθμιση του καρπού. Συνολικά, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η χρήση συμβατικών μεθόδων ψυχρής συντήρησης μειώνει σημαντικά το ‘χρονικό παράθυρο’ που καθιστά τους καρπούς εμπορεύσιμους, ειδικότερα τους καρπούς της ποικιλίας ‘Λόρτικο’. Ωστόσο, τα επίπεδα των φυτοχημικών ουσιών των Κυπριακών ποικιλιών είναι συγκρίσιμα με αυτά της ποικιλίας ‘Gala’ μετά τη συγκομιδή ή κατόπιν ψυχρής συντήρησης μικρής χρονικής διάρκειας.

Φ. Μακρής,  Μ. Θεοδώρου, Π. Κουρδούλας, B. Γούλας και Γ.Α. Μαγγανάρης. Ποιοτικά χαρακτηριστικά και μετασυλλεκτική συμπεριφορά ποικιλιών μηλιάς: μια συγκριτική μελέτη. 26Ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, Καλαμάτα, 15-18 Οκτωβρίου 2013. [γραπτή ανακοίνωση]

Η μηλιά αποτελεί παγκοσμίως την πιο σημαντική καλλιέργεια από τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δένδρα και η παραγωγή της στα εύκρατα κλίματα ξεκινάει τον Αύγουστο και ολοκληρώνεται αρχές Νοεμβρίου. Στην παρούσα μελέτη επιχειρήθηκε η σύγκριση, ως προς τη μετασυλλεκτική συμπεριφορά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, καρπών πρώιμων (‘Καθιστά’, ‘Λόρτικο’, ‘Gala’) και όψιμων (‘Fuji Aztec’, ‘Fuji Fubrax’, ‘Granny Smith’) ποικιλιών μηλιάς. Οι συγκομιζόμενοι καρποί προέρχονταν από δύο ανεξάρτητα πειράματα με τη συγκομιδή τους να πραγματοποιείται τις περιόδους Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, αντίστοιχα, σε δύο γεωγραφικές περιοχές (Κύπρος και Ελλάδα, αντίστοιχα). Οι καρποί των υπό εξέταση ποικιλιών αναλύθηκαν την ημέρα της συγκομιδής ή συντηρήθηκαν σε ψυκτικούς θαλάμους (~0-2ºC) για 0, 1, 3 ή 5 μήνες και στη συνέχεια διατηρήθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου (~20ºC) για 1, 4 ή 7 ημέρες, αντίστοιχα. Για κάθε μεταχείριση συντήρησης προσδιορίστηκαν η απώλεια βάρους, η συνεκτικότητα της σάρκας, τα διαλυτά στερεά συστατικά (ΔΣΣ), η ογκομετρούμενη οξύτητα (ΟΟ) και ο δείκτης ωριμότητας (ΔΣΣ/ΟΟ). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τη μικρότερη απώλεια βάρους παρουσίασαν οι καρποί της ποικιλίας ‘Granny Smith’, ενώ αντίθετα η μεγαλύτερη απώλεια βάρους καταγράφτηκε στους καρπούς της ποικιλίας ‘Λόρτικο’. Επιπρόσθετα, στην ποικιλία ‘Λόρτικο’ παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μεταβολή συνεκτικότητας της σάρκας, ενώ η ποικιλία ‘Fuji Aztec’ είχε την μικρότερη μείωση συνεκτικότητας σάρκας κατά τη ψυχρή συντήρηση, καταδεικνύοντας έτσι τη σημαντική υπεροχή ως προς τη συγκεκριμένη μετασυλλεκτική παράμετρο των όψιμων φθινοπωρινών ποικιλιών μηλιάς σε σχέση με τις πρώιμες καλοκαιρινές ποικιλίες. Επιπρόσθετα, σε όλες τις ποικιλίες παρατηρήθηκε αύξηση στις τιμές ΔΣΣ με την πρόοδο της ψυχρής συντήρησης ή της διατήρησης σε θερμοκρασία δωματίου. Γενικά, οι μεγαλύτερες μεταβολές στα ΔΣΣ διαπιστώθηκαν στους καρπούς των τριών πρώιμων ποικιλιών. Για την ΟΟ βρέθηκε μεγάλο εύρος τιμών μεταξύ των ποικιλιών και δεν φαίνεται να συσχετίζεται με την εποχή συγκομιδής των καρπών. Η πιο όξινη ποικιλία ήταν η ‘Granny Smith’ και οι λιγότερο όξινοι καρποί ήταν της ποικιλίας ‘Gala’. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καρποί των τριών όψιμων ποικιλιών είχαν τις μικρότερες μεταβολές στην ογκομετρούμενη οξύτητα κατά τη διάρκεια της συντήρησής τους. Συμπερασματικά, η ποικιλία φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών (ΔΣΣ και ΟΟ), ενώ η ‘εμπορική ζωή’ των καρπών, αξιολογούμενη με βάση το ρυθμό απώλειας της συνεκτικότητας της σάρκας,  ήταν σημαντικά υψηλότερη στις όψιμες ποικιλίες.

Seminar

Οι προοπτικές καλλιέργειας μήλων στην Κύπρο

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

18:00-20:00

Αμφιθέατρο Πεύκιος Γεωργιάδης

Οδός Αθηνών

 

Local Newspapers

phile