Κοινωνικό-οικονομική προσέγγιση

Θα γίνουν: (α) ανασκόπηση των υπαρχόντων μεθόδων προστασίας των παραλιών  με γνώμονα τις επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή, (β) αναλυτική ανασκόπηση των διεθνών περιπτώσεων εφαρμογής της DPSIR, και (γ) ανάλυση της οικονομικής αξίας οικοσυστημικών αγαθών/υπηρεσιών των 4 πιλοτικών παραλιών και θα υπολογισθεί το κόστος απώλειας της παραλίας λόγω διάβρωσης. Θα εφαρμοσθεί η μέθοδος υποθετικής αξιολόγησης (Carson, 2004; Βουδούρη, 2009) μέσω δημοσκόπησης στις 4 πιλοτικές παραλίες με διανομή ερωτηματολογίων τα οποία θα διανεμηθούν στους επιχειρηματίες και χρήστες των παραλιών. Η δράση αυτή θα δώσει εκτιμήσεις της οικονομικής αξίας των πιλοτικών παραλιών σύμφωνα με την εκφρασμένη  προθυμία των χρηστών για οικονομική συμβολή στη διατήρηση του αγαθού (Willingness To Pay-WTP).

Θα γίνει επιτόπια έρευνα για την αποτύπωση της παρούσας κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της περιγραφής των πραγματικών παράκτιων δραστηριοτήτων, της τοπικής κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης και της διερεύνησης των προοπτικών βιώσιμης ανάπτυξης της παράκτια ζώνης.

Η οικονομική αξία των 4 παραλιών κάτω από συνθήκες Κλιματικής Αλλαγής (ΚΑ) θα αποτιμηθεί μέσω προσομοιώσεων της εξέλιξης του Κλιματικού Δείκτη CIT (De Freitas et al., 2008; Cohen et al., 2013; Παπαδάκης κ.α. 2015). Θα γίνουν εκτιμήσεις της ελκυστικότητας των συγκεκριμένων τουριστικών προορισμών λόγω της σημερινής βιο-κλιματικής κατάστασης (π.χ. θερμική αίσθηση) με βάση τις απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις του διανεμόμενου ερωτηματολογίου.

Θα υπολογισθεί το κόστος απώλειας της παραλίας λόγω διάβρωσης και θα προταθούν σενάρια που περιλαμβάνουν κατάλληλα τεχνικά έργα προσαρμογής για τα οποία θα εκτιμηθεί η οικονομική βιωσιμότητά τους. Θα γίνουν εκτιμήσεις κόστους-οφέλους των προτεινόμενων τεχνικών επιλογών προσαρμογής με βάση τη σύγκριση της οικονομικής αξίας/εισοδήματος των πιλοτικών παραλιών με το κόστος των τεχνικών έργων προσαρμογής  κάτω από διαφορετικά σενάρια Κλιματικής Αλλαγής και χρονοδιαγράμματος των επενδύσεων.