Ομάδα: Διεθνής

**Παρουσιάζονται σύντομες βιογραφίες βασικών προσώπων

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

Ζωή Τσίμτσιου, MD, MSc, PhD

Γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ανώτερη ερευνήτρια στο Τμήμα Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει προηγουμένως πραγματοποιήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο “King’s College London”. Έχει συμμετάσχει σε πολλά έργα με επίκεντρο τη δημόσια υγεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τα τελευταία 15 χρόνια. Έχει πάνω από τριάντα δημοσιεύσεις και πολλές παρουσιάσεις, εργαστήρια και διαλέξεις σε διεθνή ιατρικά συνέδρια. Διδάσκει μεθοδολογία έρευνας, κοινωνική ιατρική, επιδημιολογία και δεξιότητες επικοινωνίας. Επίσης, υπηρετεί ως ειδική αξιολογήτρια και/ή αναπληρώτρια εκδότρια σε πολυάριθμα διεθνή περιοδικά.

 


 

Ben Gurion University of the Negev

 

Prof. Natalya Bilenko, MD, MPH, PhD

Επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής και Επιστημών Υγείας της Κοινότητας στο Πανεπιστήμιο Ben Gurion της Νεγέβης και Ιατρική Υπάλληλος της Περιφέρειας Ασκελών του Υπουργείου Υγείας. Είναι δημόσιος υγειονομολόγος και επιδημιολόγος με ειδίκευση στην ανάπτυξη και την πρόοδο των παιδιών και την περιβαλλοντική επιδημιολογία.

 

 

Prof. Itamar Grotto, MD, MPH, PhD

Καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ben-Gurion της Νεγέβης. Πρώην Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ και πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Είναι εξειδικευμένος δημόσιος υγειονομολόγος και επιδημιολόγος σε μολυσματικές ασθένειες, περιβαλλοντικές επιδημίες και υγειονομική πολιτική.

 

 

Prof. Idan Menashe, PhD

Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Ben-Gurion (BGU). Διευθύνει μια διεπιστημονική ομάδα που πραγματοποιεί ποικίλες γενετικές και επιδημιολογικές μελέτες σχετικά με το φάσμα διαταραχών του αυτιστικού φάσματος (ASD). Ειδικότερα, ενδιαφέρεται για τη διευκόλυνση των γενετικών και μη γενετικών (περιβαλλοντικών) παραγόντων κινδύνου για το ASD, την εντοπισμό πρώιμων βιοδεικτών για το ASD και την κατανόηση των παραγόντων που συμβάλλουν στις υγειονομικές ανισότητες στη διάγνωση και τη θεραπεία του ASD. Ο Καθηγητής Menashe είναι επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Azrieli για την Αυτισμό και την Έρευνα Νευροανάπτυξης και Ισραηλινός εκπρόσωπος στην διεθνή γερουσία της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα του Αυτισμού (INSAR).

 

 

Dr. Or Duek, PhD

Κλινικός ψυχολόγος ο οποίος ενδιαφέρεται κυρίως για τις επιπτώσεις της έκθεσης στο άγχος στην ψυχική υγεία και την ανάπτυξη σε παιδιά και ενήλικες. Η μελέτη του επικεντρώνεται στη συμπτωματολογία και το μηχανισμό αλλαγής της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD), χρησιμοποιώντας δεδομένα μεγάλης κλίμακας και νευροαπεικόνιση.

 

 

Prof. Amalia Levy, PhD

Καθηγήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Ben-Gurion. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: φαρμακοεπιδημιολογία, ανίχνευση φαρμακοενδομηνιών συγγενών ανωμαλιών και άλλων ανεπιθύμητων εκβάσεων της εγκυμοσύνης, επιδημιολογία της προγεννητικής περιόδου, πληθυσμιακές μελέτες εγκυμοσύνης και περιναταλικών αποτελεσμάτων σε γυναίκες με διάφορες νόσους και υγειονομικές συνθήκες. Αυτή δημιούργησε ένα σύστημα για την ανίχνευση φαρμακοενδομηνιών συγγενών ανωμαλιών, αυθόρμητων αμβλώσεων και άλλων ανεπιθύμητων εκβάσεων της εγκυμοσύνης. Αυτό το σύστημα είναι αποτέλεσμα μιας συνεργασίας, της συνεργασίας BeMORE. Έθεσε επίσης σε λειτουργία το Israeli Environmental Exposures Birth Cohort (ISREEBC), συμπεριλαμβανομένων οικογενειών από την περιοχή του Κόλπου της Χάιφας και του κεντρικού Ισραήλ.

 

 


 

Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

 

Δρ. Παντελής Νατσιάβας

Ο Παντελής Νατσιάβας είναι Μηχανικός Λογισμικού/Ερευνητής και επικεφαλής του eHealth Lab στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (INAB) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη. Έχει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Sorbonne (Παρίσι, Γαλλία) και δύο Μεταπτυχιακά (MSc) και Δίπλωμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Έχει εργαστεί ως Μηχανικός Λογισμικού σε εταιρείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παρέχοντας υπηρεσίες σχετικά με την ανάπτυξη λογισμικού και συμβουλευτικό ρόλο για περισσότερα από 10 χρόνια. Από το 2013, έχει συμμετάσχει σε πολλά Ευρωπαϊκά και εθνικά έργα Έρευνας και Ανάπτυξης σχετικά με ¨Medical Informatics¨, που αφορούν την τηλεπαρακολούθηση, την ασφάλεια των υγειονομικών δεδομένων, την ασφάλεια των φαρμάκων και τη φαρμακοεπιτηρησία. Έχει διοριστεί επίσης ως Τεχνικός Συντονιστής του έργου MyPal (H2020) και του έργου PVClinical (εθνικά χρηματοδοτούμενο έργο), καθώς και του “Network for Chronic Pulmonary Patients”, το οποίο διατηρεί κλινικά δεδομένα από 19 πνευμονολογικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Είναι επίσης τακτικός διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ιατρικής Ενημεροποίησης του Πανεπιστημίου Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σε άλλα Μεταπτυχιακά προγράμματα.

 


 

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

Κωνσταντίνος Μακρής, PhD

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του Τεχνολικού Πανεπιστημίου Κύπρου (CUT). Είχε διοριστεί ως επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας του Harvard University (2009-2015). Ήταν ακόλουθος Marie Curie (Επιχορήγηση επανένταξης) και επί του παρόντος επιβλέπει έναν Marie Curie ακόλουθο (Δρ. Behzad Heibati). Υπηρέτησε ως Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας στο CUT (2016-2018). Ειδικεύεται στην ολιστική εφαρμογή της ιδέας του ανθρώπινου εξωσώματος και των εργαλείων του για την αξιολόγηση και τον έλεγχο των υγειονομικών κινδύνων που σχετίζονται με περιβαλλοντικούς παράγοντες, χρησιμοποιώντας παρατηρησιακές και παρεμβατικές μελέτες. Το εργαστήριό του είναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα αξίας πάνω από 0.5 εκατομμυρίων ευρώ για την παραγωγή δεδομένων βιοδεικτών και μεταβολομικών δεδομένων. Έχει συντονίσει εννέα έργα έρευνας της Ε.Ε και εθνικά έργα έρευνας. Από το 2009 έχει λάβει πάνω από 1.5 εκατομμύρια ευρώ σε εξωτερική χρηματοδότηση από την Ε.Ε., το Cyprus RPF, το BBMRI-LPC biobanking network στην Ε.Ε. κ.α. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 120 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και πάνω από 60 πρακτικά συνεδρίων. Ήταν ένας από τους δύο ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα για τα συστήματα οργανισμών καρκίνου για την δικαστική υπόθεση της “Astrasol” για τον καρκίνο στον εγκέφαλο, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο. Ο Καθηγητής Μακρής έχει προσκληθεί από πάνω από 15 πανεπιστήμια και οργανισμούς στις Η.Π.Α./Ε.Ε. για να δώσει ερευνητικές ομιλίες, όπως στο Harvard University, World Health Organization Europe, Emory University, University of Alberta, Emory University κ.ά., και έχει προεδρεύσει σε πάνω από 10 συμπόσια σε διεθνείς συνεδρίες.

 

Κώστας Χριστοφή, PhD

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοστατιστικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και εξωτερικός Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Η ερευνητική του ομάδα δημοσιεύει επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά με διακεκριμένο “Impact Factor”, όπως το “New England Journal of Medicine” (Impact Factor = 55). Σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (καθηγητές D. Christiani, S. Kales και C. Mantzoros), η ομάδα ασχολήθηκε με τις αλληλεπιδράσεις, τους περιβαλλοντικούς, γενετικούς, μεταβολικούς παράγοντες και την παχυσαρκία μεταξύ νέων Κυπρίων που υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία. Πρόσφατα, σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII), το Σχολείο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (HSPH) και το Ινστιτούτο Διαβήτη Dasman στο Κουβέιτ, η ομάδα του Δρ. Χριστοφή συμμετέχει στην ανάλυση δεδομένων από μεγάλη κοπή κύησης-γέννησης στη χώρα, που επικεντρώνεται στη μελέτη του ρόλου των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στα στάδια της ενδομητριακής ζωής και της πρώιμης παιδικής ηλικίας στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης.

 

Διόφαντος Χατζημιτσής, PhD

Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ERATOSTHENES CENTRE OF EXCELLENCE / ERATOSTHENES CoE. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ‘The Cyprus Agency of Quality Assurance and Accreditation in Higher Education, CYQAA.’ Ο Διόφαντος Γ. Χατζημιτσής ήταν Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (2016-2019). Ήταν Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής από το 2011 έως το 2015.

 


 

Harvard Medical School & Harvard T.H. Chan School of Public Health

 

Chirag Patel, PhD

Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοϊατρικής Πληροφορικής. Ο μακροπρόθεσμος ερευνητικός στόχος του Τσιράγκ Πατέλ είναι να αντιμετωπίσει προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία και τις ασθένειες, αναπτύσσοντας υπολογιστικές και βιοπληροφορικές μεθόδους για την αναπαραγώγιμη και αποδοτική ανάλυση δεδομένων υψηλής απόδοσης, από τα μόρια έως τους πληθυσμούς. Η ομάδα του Πατέλ στοχεύει να αναλύσει τις διατομικές διαφορές στα ανθρώπινα φαινομεία μέσω στρατηγικών που ενσωματώνουν πηγές δεδομένων οι οποίες αποτυπώνουν την πλήρη κλινική εμπειρία (π.χ. μέσω του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου), τα σύνθετα φαινόμενα περιβαλλοντικής έκθεσης (π.χ. μέτρα υψηλής απόδοσης του εκθέσομε) και τις κληρονομούμενες γονιδιωματικές παραλλαγές. Έλαβε το διδακτορικό του στη βιοϊατρική πληροφορική από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

 

Russ Hauser, MD. PhD

Ο Καθηγητής Russ Hauser, MD, PhD, κατέχει την Έδρα “Frederick Lee Hisaw” στη Φυσιολογία της Αναπαραγωγής και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς της αναπαραγωγικής, περιγεννητικής και παιδιατρικής επιδημιολογίας. Η έρευνά του επικεντρώνεται συγκεκριμένα στην επίδραση των περιβαλλοντικών χημικών ουσιών στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών, τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης και την υγεία των παιδιών. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, ηγήθηκε της μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από το NIH, γνωστής ως μελέτη Περιβάλλον και Αναπαραγωγική Υγεία (EARTH). Η μελέτη “EARTH” ερευνά τις επιδράσεις των χημικών ουσιών που ταξινομούνται ως ενδοκρινικοί διαταράκτες στα αναπαραγωγικά αποτελέσματα ανδρών και γυναικών. Παραδείγματα συγκεκριμένων χημικών ουσιών ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν επίμονες ενώσεις (π.χ., επιβραδυντικά φλόγας, PCB και DDT) και μη επίμονες χημικές ουσίες όπως τα φυτοφάρμακα, οι φθαλικές ενώσεις, τα παραβένια και οι φαινόλες. Η μελέτη EARTH διεξήχθη σε συνεργασία με ιατρούς και προσωπικό από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Αυτήν την στιγμή διεξάγει μια μελέτη χρηματοδοτούμενη από το NIH για την επίδραση προεγκυμονικών εκθέσεων των γονέων και μητρικών προναταλικών εκθέσεων σε περιβαλλοντικές χημικές ουσίες στην υγεία των παιδιών. Η ομάδα έρευνάς του συγκεντρώνει πληροφορίες για τη σωματική ανάπτυξη, τη μεταβολική υγεία και τα νευροσυμπεριφερειακά αποτελέσματα. Η μελέτη αυτή, γνωστή ως Μελέτη Προεγκυμονικών Εκθέσεων Περιβαλλοντικών Εκθέσεων και Επιπτώσεων στην Υγεία των Παιδιών (PEACE), συν-διευθύνεται από μέλη τμήματος του “Brown University School of Public Health”.

Επίσης, διεξήγαγε μια χρηματοδοτούμενη από NIH και EPA “prospective cohort” μελέτη, η οποία είχε ως δείγμα πεντακόσια αγόρια στο Τσαπάεφσκ της Ρωσίας. Διερεύνησε την σχέση της έκθεσης σε διοξίνες, διοξινοειδείς ενώσεις, χλωριωμένα φυτοφάρμακα, μόλυβδο και φθαλικές ενώσεις με την ανάπτυξη και την εφηβική ανάπτυξη των αγοριών. Τα παιδιά στο Τσαπάεφσκ είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα διοξινών και περιβαλλοντικών χημικών λόγω ιστορικής περιβαλλοντικής μόλυνσης από ένα μεγάλο συγκρότημα χημικών εργοστασίων στην πόλη. Επί του παρόντος, ερευνά τον συσχετισμό μολύβδου, διοξινών, PCBs, οργανοχλωριωδών φυτοφαρμάκων και φθαλικών ενώσεων που μετρήθηκαν στην παιδική ηλικία με την ποιότητα σπέρματος και την επιγενετική τους επίδραση σε δείγματα σπέρματος που συλλέχθηκαν όταν οι συμμετέχοντες ήταν νεαροί άνδρες. Η μελέτη διενεργείται σε συνεργασία με Ρώσους ερευνητές από το “Moscow State University” και “Chapaevsk Medical Association”.

 


 

ISGlobal Barcelona Institute for Global Health

 

Monica Guxens, MD, MPH, PhD

Αναπληρώτρια Ερευνήτρια Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας ISGLOBAL στη Βαρκελώνη, Ισπανία. Έχει H-index 50 από 209 δημοσιεύσεις, εκ των οποίων στις 47 είναι η κύρια ή συνεργάτης συγγραφέας, με 8.879 αναφορές. Η Δρ. Γκουξένς διεξάγει υψηλής ποιότητας έρευνα στον τομέα του περιβάλλοντος και της υγείας των παιδιών. Η έρευνά της επικεντρώνεται στον ρόλο των περιβαλλοντικών παραγόντων, κυρίως της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του θορύβου, της θερμοκρασίας, των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, του φωτός και των επίμονων και μη επίμονων χημικών ουσιών, στην ανάπτυξη των παιδιών, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η Δρ. Γκουξένς έχει σημαντική εμπειρία σε μελέτες γενεών και είναι η Διευθύντρια του Ισπανικού Έργου INMA, μιας πολυτομεακής μελέτης γενεών.

 

Xavier Basagaña

Αναπληρωτής Ερευνητής Καθηγητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας ISGLOBAL στη Βαρκελώνη, Ισπανία. Έλαβε πτυχίο BSc (1999) και MSc στη Στατιστική (2002) από το Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) και Διδακτορικό στη Βιοστατιστική από το Harvard University (2007). Εργάστηκε ως Επίκουρος Ερευνητής Καθηγητής στο Centre for Research in Environmental Epidemiology (CREAL) και είναι Αναπληρωτής Ερευνητής Καθηγητής στο ISGlobal. Συντονίζει το Ευρωπαϊκό έργο CitieS-Health, ένα έργο επιστήμης των πολιτών για το αστικό περιβάλλον και την υγεία, και ηγείται του έργου ATENC!Ó, το οποίο ερευνά αν η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει την προσοχή στους μαθητές λυκείου. Επιπλέον, συνεργάζεται σε άλλα έργα που διεξάγουν έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση, την έκθεση στη θερμότητα, το εκθέσωμα και την αναπνευστική υγεία. Έχει δείκτη H-index στις 63 από τις 240 δημοσιεύσεις, εκ των οποίων στις 54 είναι ως κύριος ή συνεεγάτης συγγραφέας, με 11.229 αναφορές. Τα ερευνητικά πεδία του Δρ. Μπασαγιάνα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη στατιστικών μεθόδων για την επιδημιολογία, τη σχέση μεταξύ εκθέσωματος και υγείας, και τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των θερμοκρασιών στην υγεία. Ο Δρ. Μπασαγιάνα έχει εμπειρία σε μελέτες σε σχολεία και επιστήμη των πολιτών.

 


 

PHOEBE Research and Innovation

 

Γιώργος Μίλης, PhD

Υπεύθυνος Έρευνας και Καινοτομίας στην PHOEBE. Έχει 18 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση έργων, στις ΤΠΕ και στην επιχειρηματική ανάπτυξη. Eίναι κάτοχος Διδακτορικού στην Μηχανική Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με εξειδίκευση στα ευφυή συστήματα ελέγχου τα οποία είναι βασισμένα στα ευφυή συστήματα ελέγχου. Έχει ευρεία γνώση στη διαχείριση λογισμικών έργων, την ανάλυση και στις πρωτοποριακές ερευνητικές δραστηριότητες, καλύπτοντας από την ανάλυση των απαιτήσεων μέχρι τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τις δραστηριότητες διαχείρισης αλλαγών.

 

Άγγελος Νικολάου

Σύμβουλος Οικονομικών και Επιχειρήσεων στην PHOEBE. Ο Άγγελος έχει λάβει πτυχίο στις Διεθνείς, Ευρωπαϊκές και Οικονομικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (2016) και μεταπτυχιακό στις Οικονομικές και Επιχειρησιακές Επιστήμες, με εξειδίκευση στα Οικονομικά των Χρηματοοικονομικών, από το Erasmus University Rotterdam (2017). Αυτήν την περίοδο, παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Business Intelligence and Data Analytics στο Cyprus International Institute of Management (CIIM).

 

Αλέξης Κυριάκου, PhD

Ερευνητής (Senior) και Σύμβουλος ΤΠΕ στην PHOEBE και είναι επίσης ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της LELANTUS INNOVATIONS LTD, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την παρακολούθηση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα (IAQ). Υπό αυτή την ιδιότητα, ο Αλέξης έχει συντονίσει και υλοποιήσει επιτυχώς τα χρηματοδοτούμενα από το RIF έργα Aura (Pree-Seed) και CoronaSense (Seed-COVID).

 


 

TNO: Innovation for Life

 

Anjoeka Pronk, PhD

Είναι εγγεγραμμένη επιδημιολόγος και ερευνήτρια στον τομέα της εκθετικής και επαγγελματικής έκθεσης και αξιολόγησης κινδύνου, της αξιολόγησης επιπτώσεων στην υγεία και της επιδημιολογίας. Είναι επικεφαλής του “TNO exposome program”. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα, αισθητήρες και μοντέλα έκθεσης συνδυάζονται για να παρέχουν χρήσιμα εξατομικευμένες (π.χ. πολίτες ή ασθενείς) ή ομαδικες (π.χ. κυβερνήσεις) ανατροφοδοτήσεις για τις εκθέσεις. Επιπλέον, διερευνώνται οι εφαρμογές εσωτερικών δεικτών για μια πιο εξατομικευμένη αξιολόγηση κινδύνου. Έχει πάνω από 50 δημοσιεύσεις στους τομείς αξιολόγησης έκθεσης, επιδημιολογίας και “exposome”.

 


 

Università Cattolica del Sacro Cuore

 

Stefania Boccia, PhD

Καθηγήτρια Υγιεινής, Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο “Università Cattolica del Sacro Cuore” (UCSC) και στο “Fondazione Policlinico Universitario Agostino Gemelli” IRCCSΊδρυμα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αγκoστίνο Τζεμέλι IRCCS. Είναι Πρόεδρος της “European Public Health epidemiology Section of the European Public Health Association” (EUPHA). Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την εξατομικευμένη ιατρική και τις πολιτικές πρόληψης στην Ιταλία και διεθνώς.

 

Roberta Pastorino, PhD

Ερευνήτρια με θητεία στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Δημόσιας Υγείας του Καθολικού Πανεπιστημίου της UCSC. Βιομηχανικός με Διδακτορικό στη Βιοστατιστική και Μεταπτυχιακό στην Γενετική Επιδημιολογία. Είναι Πρόεδρος της “Public Health Genomics Section of the European Public Health Association”. Επίσης, είναι Υπεύθυνη έργου του MSCA RISE έργου ExACT. Το κύριο ερευνητικό της έργο αφορά τη στατιστική ανάλυση ιατρικών δεδομένων, την ανάλυση δεδομένων και τις βάσεις δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης.

 

Angelo Maria Pezzullo, PhD

Γιατρός με ειδική εκπαίδευση και εξειδίκευση στην παρατηρησιακή έρευνα και τις μεθόδους σύνθεσης αποδεικτικών στοιχείων. Είναι υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Università Cattolica del Sacro Cuore και ως “scientific officer” του Ιταλικού Ινστιτούτου Πλανητικής Υγείας (Ρώμη, Ιταλία).

 


 

Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

Κωνσταντίνος Δέλτας, PhD

Καθηγητής Ιατρικής και Μοριακής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή, UCY. Στο παρελθόν έχει συντονίσει με επιτυχία πολυάριθμα διεπιστημονικά έργα με πολλούς συνεργάτες στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Με προϋπολογισμούς που κυμαίνονται από πολλές χιλιάδες μέχρι εκατομμύρια ευρώ. Διευθύνει το δικό του εργαστήριο από το 1991 και έχει δημιουργήσει ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό εκκολαπτήριο, στον οποίο έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 60 επιστήμονες όλων των επιπέδων, συμπεριλαμβανομένων καθηγητών από άλλα πανεπιστήμια, γιατρών, μεταδιδακτορικών ερευνητών, διδακτορικών και μεταπτυχιακών φοιτητών, προπτυχιακών φοιτητών και τεχνολόγων.

 

Αγάπιος Αγαπίου, PhD

Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου (UCY) και Διευθυντής του “Volatolomics Research Laboratory”.

 

 

 


 

University of Turin

 

Lorenzo Richiardi, PhD

Καθηγητής Ιατρικής Στατιστικής στο Τμήμα Ιατρικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Τορίνου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μελέτεςπληθυσμού για τον καρκίνο σχετικά με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο των πνευμόνων, της κεφαλής και του τραχήλου, των όρχεων και της παιδικής ηλικίας. Κλινικές επιδημιολογικές μελέτες για διαγνωστικούς και προγνωστικούς δείκτες για καρκίνο του προστάτη. Μελέτες μοριακής επιδημιολογίας για επιγενετικούς δείκτες και επιδημιολογία ζωής με έμφαση στην έρευνα γενετικών παραγόντων κινδύνου για μη μεταδοτικές ασθένειες. Το μεθοδολογικό μέρος της έρευνάς του περιλαμβάνει έρευνα μέσω διαδικτύου και την εφαρμογή μεθόδων αιτιακής ερμηνείας. Είναι συν-συγγραφέας σε περισσότερες από 220 δημοσιεύσεις που καταγράφονται στο PubMed (h-index: 45).

 


 

University of Vlora “Ismail Qemali”

 

Enkeleint A. Mechili, PhD

Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο “University of Vlora, Αλβανία. Από τον Ιανουάριο του 2017 έως το 2018, ο Δρ. Mechili υπηρέτησε ως Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Αυλώνας. Από τον Σεπτέμβριο του 2020, υπηρετεί ως Αντιπρύτανης για την Έρευνα και την Ιδρυματική Ανάπτυξη. Η έρευνά του εστιάζεται κυρίως στην Πολιτική Υγείας, τη Δημόσια Υγεία, την Επιδημιολογία και τη Διακοπή του Καπνίσματος. Από τον Ιανουάριο του 2016, είναι ερευνητικός συνεργάτης στην Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι επίσης μέλος του Δικτύου Συνεργατών της “Global Burden of Disease” (GBD). Ο καθηγητής Mechili έχει περισσότερα από 55 δημοσιευμένα άρθρα σε περιοδικά με κριτές, είναι συνσυγγραφέας κεφαλαίων σε διάφορα βιβλία και έχει συμμετάσχει και παρουσιάσει επιστημονικές έρευνες σε πολλά διεθνή συνέδρια. Επιπλέον, είναι τακτικός αξιολογητής διεθνών περιοδικών στον τομέα της δημόσιας υγείας και της πρόληψης. Ο Δρ. Mechili έχει συμμετάσχει σε αρκετά ευρωπαϊκά προγράμματα. Το 2013, εργάστηκε στο πρόγραμμα BioMed (πρόγραμμα Marie-Curie) στην Ιορδανία. Από τον Ιανουάριο του 2016, συμμετείχε στο πρόγραμμα EUR-HUMAN (πρόγραμμα CHAFEA). Επίσης, συμμετείχε στο πρόγραμμα EURST-PLUS (Horizon 2020). Από το 2017, εργάστηκε στο πρόγραμμα EPACTT-2 ως συντονιστής της αλβανικής ομάδας. Από τον Οκτώβριο του 2019 εργάζεται στο πρόγραμμα Know-Hub (πρόγραμμα Erasmus KA2) και από τον Μάιο του 2020 στο πρόγραμμα EPACT-2020. Αυτήν την περίοδο εργάζεται στα προγράμματα MARDS, MEP&M και TTO4FOOD.

 

Aurela Saliaj, MD, MSc, PhD

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια από το 1998 και από το 2011 είναι Πρόεδρος της Σχολής Δημόσιας Υγείας. Είναι ενεργά εμπλεκόμενη στην έρευνα στον τομέα της ανάπτυξης των παιδιών, για τον οποίο έχει δημοσιεύσει και παρουσιάσει έργα της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στο παρελθόν, η Prof. Saliaj ήταν μέρος ενός έργου (χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας) που διερεύνησε τη “Psychomotor development of preschoolers in Vlora city”. Είναι μέλος της “European Academy of Pediatrics – Pediatric Section of U.E.M.S.” (European Union of Medical Specialists) από το 2014. Από το 2015 είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Περιοδικού.

 

 

Vasilika Prifti, PhD Candidate

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Vlore στη Νοσηλευτική και διαθέτει Master of Scientific Nursing. Επίσης, το 2003 αποφοίτησε από το Macomb Community College στην Αναπνευστική Θεραπεία. Από το 2008 είναι λέκτορας στο University of Vlore, Faculty of Health, Department of Nursing.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας στο πανεπιστήμιο, η Vasilika προσπάθησε να συμμετάσχει σε διάφορες μελέτες και δύο έργα της Σχολής, «Κάπνισμα σε νεαρές ηλικίες, εφαρμογή προληπτικών και εκπαιδευτικών μέτρων» (2020) και Παρενέργειες του εμβολίου για τον COVID στην περιοχή της Αυλώνας. πληθυσμός; αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των εφαρμοσμένων εμβολίων σε αυτήν την περιοχή (2021). IJEES (2020), International Journal of Clinical and Experimental Neurology. 2020, ICNMHPB (2021).
Η ποικιλία των τομέων μελέτης ως συν-συγγραφέας της Vasilika Prifti επικεντρώνεται στη νοσηλευτική περιοχή, τη βία σε χώρους εργασίας στη νοσηλευτική (ICNMHPB), τις πολλαπλές σκληρύνσεις και τις επιπτώσεις της φυσιοθεραπείας και της ηλεκτρονικής υγείας, International Journal of Clinical and Experimental Neurology Palliative care (ICREMS ), και τα λοιπά.
Η Vasilika έχει συμμετάσχει στις εκπαιδευτικές ομάδες σε διάφορα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα εργασίας της Σχολής. Υπήρξε συνολικά συν-συγγραφέας σε περισσότερα από 16 άρθρα.