Skip to content

Θρασύβουλος Ραπτόπουλος

Γεννήθηκε στα Σαράντα Δένδρα της Μικράς Ασίας το 1913. Έλαβε το πτυχίο του γεωπόνου το 1936 από το Τμήμα Γεωπονίας της τότε Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά τη λήψη του πτυχίου του εργάσθηκε για δύο χρόνια ως προϊστάμενος του Δενδροκομικού Τμήματος του Αγροκτήματος του Πανεπιστημίου. Το 1938, με υποτροφία της Αγγλικής Κυβέρνησης, άρχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αγγλία όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο σταθμό John Innes Horticultural Institute και το 1941 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Εργάστηκε κατόπιν ως ερευνητής στον Πειραματικό Σταθμό του East Malling της Αγγλίας και παράλληλα ως διευθυντής σε αγρόκτημα του Lloyd George όπου απέκτησε  πρακτική εμπειρία.

Το 1945 επιστρέφει στην Ελλάδα και εργάζεται ερευνητικά στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου σε θέματα ασυμβιβάστου και στειρότητας των οπωροφόρων δένδρων. Η έρευνά του αυτή συνέβαλε ουσιαστικά στην αναγόρευσή του το 1948 σε υφηγητή Δενδροκομίας. Την ίδια χρονιά, ο Θρασύβουλος Ραπτόπουλος, εκλέγεται Τακτικός Καθηγητής της Έδρας της Δενδροκομίας σε ηλικία μόλις 35 ετών. Από της εκλογής του και μετά, ο καθηγητής Ραπτόπουλος επιδίδεται δημιουργικά και με σύγχρονες αντιλήψεις στην ανασυγκρότηση και οργάνωση του Εργαστηρίου Δενδροκομίας με αναβάθμιση του εξοπλισμού του, τη στελέχωση με επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, την εγκατάσταση εκπαιδευτικών-ερευνητικών και παραγωγικών οπωρώνων στο Αγρόκτημα και την προώθηση της έρευνας στο αντικείμενό του. Η οργανωτική του ικανότητα οδήγησε γρήγορα στη δραστική αλλαγή της εικόνας του Εργαστηρίου με την έντονη δραστηριοποίησή του στην εκπαίδευση και έρευνα, στη συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα του Υπουργείου Γεωργίας και την παροχή επιστημονικής και τεχνολογικής υποστήριξης στον παραγωγικό κόσμο. Σημαντική ήταν η συμβολή του καθηγητή Ραπτόπουλου στη δενδροκομική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας.

Ο καθηγητής Ραπτόπουλος υπήρξε εξαίρετος δάσκαλος. Σαγήνευε το ακροατήριο με την απαράμιλλη διδακτική του ικανότητα, την επιστημονική πληρότητα της σκέψης του και την ακριβολογία του λόγου του. Η παρουσία του γέμιζε τα φοιτητικά αμφιθέατρα στις παραδόσεις των μαθημάτων του. Τα συγγράμματά του διακρίνονταν όχι μόνον για την επιστημονική τους πληρότητα αλλά και την άριστη χρήση της ελληνικής γλώσσας με απλό και κατανοητό τρόπο. Αποτέλεσαν χρήσιμα βοηθήματα για τους φοιτητές και πρακτικά εργαλεία για τους γεωπόνους στην άσκηση του επαγγέλματός τους με διαχρονική αξία. Η ερευνητική δραστηριότητα του καθηγητή Ραπτόπουλου κάλυπτε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων μεγάλης πρακτικής σημασίας για την αναπτυσσόμενη τότε δενδροκαλλιέργεια της χώρας. Οι μελέτες του σε αντικείμενα όπως η βιολογία του άνθους, η στειρότητα και το ασυμβίβαστο στην καρπόδεση των οπωροφόρων δένδρων, και η ασυμφωνία μεταξύ εμβολίου και υποκειμένου πέραν της επιστημονικής τους αξίας συνέβαλαν και στην επίλυση πρακτικών δενδροκομικών προβλημάτων με οικονομική σημασία.

Ο καθηγητής Ραπτόπουλος ήταν προσηνής και αγαπητός στους φοιτητές και έχαιρε της εκτιμήσεως και του σεβασμού του προσωπικού του Εργαστηρίου με το οποίο είχε εξαιρετική συνεργασία, δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα του σωστού τρόπου εργασίας και συμπεριφοράς. Ασκούσε διοίκηση διακριτικά αλλά αποτελεσματικά, αφήνοντας μεγάλα περιθώρια στους συνεργάτες του για ανάπτυξη πρωτοβουλιών, τους οποίους παράλληλα παρότρυνε και ενθάρρυνε με κάθε ευκαιρία για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Η στάση του αυτή οδήγησε στη διεύρυνση των γνωστικών αντικειμένων με τη δημιουργία και νέων Εργαστηρίων  όπως Βιολογίας Οπωροκηπευτικών, Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, Ανθοκομίας και Λαχανοκομίας.

Πολυσχιδής ήταν η προσφορά του καθηγητή Ραπτόπουλου στο Πανεπιστήμιο και στη Γεωπονική Επιστήμη. Διετέλεσε Κοσμήτορας και Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και επανειλημμένα Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροκτήματος, διαδραματίζοντας σπουδαίο ρόλο στη μεταπολεμική εξέλιξη και αναβάθμιση της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ.  Ως Πρόεδρος του  Γεωπονικού Συλλόγου Μακεδονίας-Θράκης έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία και ανάπτυξη του πρώτου Συλλόγου Γεωπόνων της χώρας. Μαζί με τους στενούς του συνεργάτες ίδρυσε το 1966 την Ελληνική Εταιρεία της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών και χρημάτισε Πρόεδρός της έως και την αφυπηρέτησή του από το Πανεπιστήμιο το 1981. Σε όλους εμάς που τον γνωρίσαμε από κοντά, ως συνεργάτες του, μένει στη καρδιά μας ο Άνθρωπος Ραπτόπουλος, ο εμπνευσμένος Δάσκαλος, ο σκαπανέας της Δενδροκομικής Επιστήμης, ο οραματιστής της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών.

Το 25ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (Λεμεσός, Κύπρος) ήταν αφιερωμένο στον Αείμνηστο Καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θρασύβουλο Ραπτόπουλο, Πρωτεργάτη της Ίδρυσης  της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών  και διατελέσαντα 1ου Προέδρου της. [Αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΕΟ 1/19-1-2010 και 5/7-10-2011]

(Έγινε χρήση του πλούσιου υλικού που παρουσιάστηκε στην τιμητική εκδήλωση προς τιμήν των καθηγητών Θρασύβουλου Ραπτόπουλου και Ιωάννη Πορλίγγη, στις 11-11-2011, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ)