4η Συνάντηση Eργασίας

Στις 26-27 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στη Βαλένθια, η 4η  συνάντηση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος ΙΕΕ EPISCOPE (Energy Performance Indicator Tracking Schemes for the Continuous Optimisation of Refurbishment Processes in European Housing Stocks). Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι 17 εταίροι του προγράμματος, με συντονιστές το IWU (Institut Wohnen und Umwelt). Το ΤΕΠΑΚ με επιστημονική υπεύθυνο την Καθηγήτρια Δέσποινα Σεργίδου, εκπροσωπήθηκε από την ερευνητική συνεργάτιδα Στέλλα Δημητρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγιναν ομαδικές συζητήσεις σχετικά με τα σενάρια εξοικονόμησης ενέργειας που πρέπει να εφαρμοστούν και το ρυθμό ενεργειακής αναβάθμισης που απαιτείται για να επιτευχθούν οι στόχοι για μείωση των ρύπων από την εκπομπή CO2, ανά χώρα. Η μελέτη για την Κύπρο στηρίχθηκε σε αντιπροσωπευτικές – πιλοτικές κατοικίες από τον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) και τα έως τώρα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το μεγάλο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας από το υφιστάμενο οικιστικό συγκρότημα στην Κύπρο και την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος.

Οι εργασίες των εταίρων επικεντρώθηκαν επίσης στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την παρακολούθηση των πιλοτικών κατοικιών για την εξαγωγή δεικτών ενεργειακής απόδοσης. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που συναντήθηκαν και στο ποια μέτρα  είναι δυνατό να ληφθούν για να βελτιωθεί η παρακολούθηση και να μπορέσει να καθιερωθεί ως ένας αξιόπιστος τρόπος έγκυρης καταγραφής της ενεργειακής απόδοσης του Ευρωπαϊκού οικιστικού αποθέματος.

Την ερευνητική ομάδα του ΤΕΠΑΚ πλαισιώνει ένα μεγάλο δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων από το Δημόσιο, Ακαδημαϊκό και Ιδιωτικό τομέα.

Τα αποτελέσματα του Έργου δημοσιεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην ιστοσελίδα του προγράμματος ΙΕΕ EPISCOPE, στην οποία μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Έργο:http://episcope.eu

Ακολουθούν στιγμιότυπα από τη Συνάντηση.