Επιτροπές

Συμβουλευτική Επιτροπή Παρατηρητηρίου (ΣΕΠ)

Ο ρόλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Παρατηρητηρίου (ΣΕΠ) θα είναι να ανταλλάσσει απόψεις για διάφορα θέματα που σχετίζονται με το Παρατηρητήριο (δηλαδή διαδικασίες αξιολόγησης, μέθοδοι επικοινωνίας, αναφορά αποτελεσμάτων) και να αναπτύσσει συστάσεις για βελτίωση. Τα μέλη της ΣΕΠ είναι γονείς παιδιών που συμμετέχουν στο Παρατηρητήριο και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να γίνουν μέλη της ΣΕΠ.

Η ΣΕΠ θα έχει υβριδικές συναντήσεις διάρκειας περίπου μιας ώρας για να συζητήσει διάφορα προκαθορισμένα θέματα, 1-2 φορές το χρόνο.

Η πρώτη συνάντηση της ΣΕΠ πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου, με περίπου 15 γονείς και 4 μέλη της ομάδας του Παρατηρητηρίου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα εξατομικευμένα αποτελέσματα, καθώς και σε προτάσεις για τις μελλοντικές αξιολογήσεις. Η επόμενη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του 2024.

 

Συμβουλευτικό Σώμα Παρατηρητηρίου (ΣΣΠ)

Ο ρόλος του OAB είναι να παρέχει στρατηγικές συμβουλές και υποστήριξη στο Παρατηρητήριο. Τα μέλη του OAB είναι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες που βοηθούν το Παρατηρητήριο να επιτύχει τους στόχους του προσφέροντας συμβουλές, εμπειρογνωμοσύνη και καθοδήγηση.

 

Ελίζα Μαρκίδου

Η Ελίζα Μαρκίδου σπούδασε Βιολογία στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στην Κλινική Διαιτολογία – Διατροφή, αποκτώντας τον τίτλο της Εγγεγραμμένης Διαιτολόγου. Το 1997, εκλέχθηκε Πρόεδρος των Διαιτολόγων του Εξωτερικού της Αμερικής σε παγκόσμιο επίπεδο και υπηρέτησε το επάγγελμα της Διαιτολόγου διεθνώς για πέντε συνεχόμενα χρόνια.

Εργάζεται στο Υπουργείο Υγείας ως επικεφαλής του τομέα Διατροφής στην Κύπρο. Από το 2005, συμμετέχει ενεργά στην Ευρώπη και εκπροσωπεί την Κύπρο στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για τη Διατροφή και τη Σωματική Δραστηριότητα στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής διατροφικής πολιτικής. Από το 2016, το Υπουργικό Συμβούλιο την έχει διορίσει ως Γενική Συντονίστρια για τη Διατροφή και τους Υγιεινούς Τρόπους Ζωής στο Υπουργείο Υγείας. Είναι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Παχυσαρκίας και αποτελεί το σημείο αναφοράς για θέματα Διατροφής και Σωματικής Δραστηριότητας στην Κύπρο για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Υπήρξε ενεργό μέλος της επιτροπής που συνέταξε την Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Παιδική Παχυσαρκία.

Ίδρυσε και προεδρεύει του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Bone Vivo, ο οποίος επικεντρώνεται στην υγιεινή διατροφή και άσκηση για παιδιά και γονείς. Ο οργανισμός είναι ενεργό μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου EPODE για εκπαιδευτικά προγράμματα Υγείας και Διατροφής. Διευθύνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Κλινικής Διαιτολογίας στο Κολέγιο Λεμεσού. Έχει εξειδικευτεί στη Μεσογειακή Διατροφή και εργάζεται ακούραστα για τη διατήρηση της κυπριακής μεσογειακής διατροφής ως μέρους της πολιτιστικής παράδοσης, προωθώντας τη Μεσογειακή Διατροφή και το ελαιόλαδο. Είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γυναικείας οργάνωσης A.I.P.F.E. και του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου.

Μαρία Κυριάκου

Η Μαρία Κυριάκου, CEO της BOUSSIAS Cyprus, διαθέτει 35 χρόνια εμπειρίας αποκλειστικά στα media και την παραγωγή εκδηλώσεων. Για 30 χρόνια υπηρέτησε στο συγκρότημα ΔΙΑΣ, όπου κατέκτησε κορυφαίες θέσεις ευθύνης, φτάνοντας έως τη θέση της Deputy CEO.

Είναι σήμερα ιδιοκτήτρια και CEO της BOUSSIAS Cyprus, που εξειδικεύεται στη διοργάνωση συνεδρίων, βραβείων και custom events, παρέχοντας ποιοτικές και πρωτοποριακές λύσεις. Στον πυρήνα της φιλοσοφίας της βρίσκονται η τόλμη και η αριστεία, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εμπιστοσύνη και τον σεβασμό στις συνεργασίες της.

Διαθέτει βαθιά γνώση στο Management, το Public Relations, το Marketing, τη Διαχείριση Έργων και την Επικοινωνία.

 

Δρ. Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη

Η Δρ. Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη είναι Μοριακή Βιολόγος, Biotech Innovator και Επιχειρηματίας με έδρα τη Λεμεσό. Είναι Αναπληρώτρια Κλινική Καθηγήτρια Ογκολογικής Έρευνας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και συνιδρύτρια τριών καινοτόμων βιοτεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εξατομικευμένη ογκολογία, τα βιοϋλικά και την υποστηρικτική δερματολογική φροντίδα. Έχει τιμηθεί με το Falling Walls Women’s Impact Award 2024, το Κυπριακό Κρατικό Βραβείο Νέου Ερευνητή στις Επιστήμες Ζωής και το King’s College London Distinguished Alumni Award in STEM. Παράλληλα, δρα ως Πρέσβειρα για την ενίσχυση των νέων STEM επιχειρηματιών και των γυναικών στην επιστήμη και τεχνολογία. Το έργο της γεφυρώνει την καινοτομία με την εφαρμοσμένη ιατρική πράξη, προωθώντας ένα νέο μοντέλο ογκολογικής φροντίδας που δίνει έμφαση στην ποιότητα ζωής και την αξιοπρέπεια των ασθενών.