Διαδ. Σεμινάριο: “Βrain drain” των επαγγελματιών υγείας στην Αλβανία, μια βιβλ. ανασκόπηση
Η τάση φυγής από τη χώρα αυξάνεται. Οι φοιτητές των επαγγελμάτων υγείας επιθυμούν να…
Σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων δικτύου CHILDREN_FIRST 2023
Τίτλος: Φυγή υγειονομικού προσωπικού στην Αλβανία, καθοριστικοί παράγοντες και μετριαστικοί παράγοντες από τη Βασιλική Πρίφτη
Παρουσιάζει: Vasilika Prifti, Υποψήφια Διδάκτορας, Transilvania University of Brasov, Doctoral School, Field of Medicine
Εισαγωγή: Η μετανάστευση των υγειονομικών εργαζομένων, γνωστή ως “Brain drain”, ορίζεται ως η κίνηση του υγειονομικού προσωπικού προς αναζήτηση καλύτερου βιοτικού επιπέδου και ποιότητας ζωής, υψηλότερων μισθών, πρόσβασης σε προηγμένη τεχνολογία και πιο σταθερές πολιτικές συνθήκες σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Στην Αλβανία, η μετανάστευση του υγειονομικού προσωπικού έχει γίνει τάση και όλοι φεύγουν. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που έχουν σημαντική επίδραση σε αυτό το φαινόμενο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να το αντιστρέψουμε σε συνεργασία με τις διοικητικές και κυβερνητικές αρχές, έτσι ώστε αυτή η σοφία της χώρας να παραμείνει και να εργαστεί εδώ, όπου είναι το σπίτι. Ο στόχος της μελέτης είναι να αξιολογήσει τα αίτια και τα κίνητρα της μετανάστευσης των φοιτητών και επαγγελματιών υγειονομικής περίθαλψης, με σκοπό την ανάπτυξη μιας “Brain Drain Reversal Strategy”.
Μεθοδολογία: Αυτή είναι μια μελέτη μικτών μεθόδων που ξεκίνησε το 2023 και θα συνεχιστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025, με κύριο στόχο τους φοιτητές επαγγελμάτων υγειονομικής περίθαλψης και το υγειονομικό προσωπικό στην Αλβανία. Η μελέτη θα διεξαχθεί σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος θα χρησιμοποιήσει δεδομένα από φοιτητές επαγγελμάτων υγειονομικής περίθαλψης. Το δεύτερο μέρος θα χρησιμοποιήσει δεδομένα από επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης και το τρίτο μέρος θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις με άτομα που έχουν επιστρέψει στην Αλβανία και εργάζονται επί του παρόντος σε δομές υγειονομικής περίθαλψης.
Αποτελέσματα: Υπάρχουν κάποια δεδομένα από 143 φοιτητές επαγγελμάτων υγειονομικής περίθαλψης σε δύο κύρια πανεπιστήμια στην πόλη της Αυλώνας. Το 44.1% συμφωνεί ότι αν μεταναστεύσουν, η ζωή τους θα είναι καλύτερη, οι μισοί πιστεύουν ότι η εργασία στο εξωτερικό θα τους βοηθήσει να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, το 28% δεν συμφωνεί ότι η ζωή και η εργασία στην Αλβανία θα βοηθήσουν την καριέρα τους, το 38% πιστεύει ότι αν εργαστούν στο εξωτερικό η δουλειά τους θα είναι πιο ικανοποιητική, το 35% πιστεύει ότι ο χρόνος που ξοδεύουν στην Αλβανία δεν είναι χάσιμο χρόνου, το 41% δηλώνει ότι θα ήθελε να εργαστεί στο εξωτερικό και αυτό θα τους έκανε πιο ευτυχισμένους, το 43% πιστεύει ότι η ζωή στο εξωτερικό θα αυξήσει τα πρότυπα ζωής τους, το 41% θα ήθελε να ζήσει σε μια χώρα με περισσότερη ελευθερία λόγου, το 32% θα υπομείνει δυσκολίες για να ζήσει στο εξωτερικό.
Συμπεράσματα: Η τάση για φυγή από την χώρας αυξάνεται. Οι φοιτητές επαγγελμάτων υγειονομικής περίθαλψης θέλουν να φύγουν από τη χώρα για να βρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, ελευθερία, ευτυχία και ικανοποίηση από τη δουλειά.
Λέξεις κλειδιά: φοιτητές υγειονομικής περίθαλψης, μετανάστευση, τάσεις, κέρδος εγκεφάλων, φυγή εγκεφάλων